Nieważne gdzie i za ile pojedziemy w następną podróż, najważniejsze że mamy z kim :)
sobota, 22 września 2012
W depresji Morza Martwego
wtorek, 18 września 2012
sobota, 8 września 2012
Spotkane na szlaku ( Żmija zygzakowata )
Nie zawsze ma się takie szczęście aby spotkać na wolności gatunek chroniony w Polsce. Nie mam na myśli tak popularne: Bocian Biły spotykany prawie w całej Polsce, Kozica na tatrzańskim szlaku lub Żubra w Puszczy Białowieszczańskiej.
Cechy charakterystyce: Jedyny jadowity wąż w faunie Polski. Posiada ruchome zęby jadowite typu kanalikowego. Ciało krótkie, długość samców: 40-50 cm, samic : 50-60cm. Głowa sercowata, wyraźnie oddzielona od szyi. Żernica oka pionowa, tęczówka intensywnie pomarańczowa lub żółta. Ubarwienie ie bardzo zmienne. Wyróżnia się trzy zasadnicze formy: brązową (najpospolitsza), srebrzystą i czarną (najrzadszą) Wzdłuż grzbietu biegnie ciemna zygzakowata "wstęga kainowa", która jest niewidoczna u formy czarnej (melanistycznej).
Występowanie: Europa ( z wyjątkiem Płw. Pirenejskiego, południowej części Płw. Apenińskiego, Płw. Bałkańskiego, Irlandii, Islandii i północnej części Płw. Skandynawskiego.) oraz północna Azja. W Polsce jest gatunkiem dość licznym, choć coraz rzadszym (bezlitośnie tępiona), znajdowanym jak na niżu, jak i w górach. Podane wcześniej odmiany barwy spotyka się na terenie całego kraju, jednak w środowiskach podmokłych lasów częściej występuje forma brązowa, a na terenach suchych i piaszczystych - forma srebrzysta.
Tekst: Zwierzęta Chronione w Polsce. Gady - Andrzej Nowosad.
czwartek, 6 września 2012
Łysocina 1188m n.p.m. i Grzbiet Lasockiego

sobota, 1 września 2012
Francuska moda
dział jedzenie
poniedziałek, 27 sierpnia 2012
la defense-prawie jak manhattan
Z inicjatywy CDG w 1958 zaczęto budowę na zachód od Paryża dzielnicy biurowej. Miejsce w którym można by budować jak w NY, by zachować charakterystyczna zabudowę stolicy Francji bez szklanych drapaczy chmur...
sobota, 25 sierpnia 2012
Trochę sielanki - Borough Market
W książce Anny Vydrovej "Kuchnie Świata" autorka opisuje kuchnie angielską tymi słowami: ,,Charakterystyka potraw angielskich jest prosta: mięso smażone lub przyrządzone na grillu i gotowane jarzyny ". Niestety ma to niekorzystny wpływ na dietę Anglików, która jest odwrotnością diety mieszkańców z basenu Morza Śródziemnego, gdzie dominują świeże warzywa doprawiane ziołami ( rozmaryn, bazylia czy tymianek) i oliwa z oliwek uprawiana na południu Włoch i Grecji z taką popularnością jak ziemniaki w Polsce.
Jednak światełko w tunelu może stanowić Borough Market, który przypomina francuskie stragany, jakie można spotkać w większości miast i miasteczek
Francji. Były tam stoiska z gotowymi potrawami kuchni hiszpańskiej ( Paella ), czy świeże grzyby i przetwory z grzybów, a nawet można było kupić trufle angielskie w cenie 400 funtów za kilogram,
dojrzewające wędliny, ryby i owoce morza oraz sery. Niestety jak na polską
kieszeń nie były to produkty tanie.
Choć kościół anglikański nie cieszy się w Anglii dużą popularnością, to nie ma jak mała przekąska w cieniu Southwark Cathedral. Przynajmniej tereny zielone w obrębie kościoła nie świecą pustkami ( w przeciwieństwie do wnętrza świątyni).Borough
Market, który znajduje się w sąsiedztwie katedry, jest idealnym miejscem na sobotni/niedzielny spacer z możliwością
zjedzenia i wypicia czegoś tradycyjnego, co nie kojarzy się z fast foodem i bliższe jest slow food.
dział kuchnia
dział kuchnia
Subskrybuj:
Posty (Atom)