mule po belgijsku |
Ze względu na niemałe zainteresowanie postem Smacznie i tanio Paris, postanowiliśmy wzbogacić ten dział o dodatkowe informacje.
Przepis na mule w białym winie z pietruszką
- 3 kg muli
- 250 ml białego wina
- 1 pęczek pietruszki
- 1 cebula
- sól i pieprz
- łyżka masła
W naszym kraju można dostać co najwyżej mrożone mule. Ma to swoje zalety, bo oszczędzamy sobie na wstępie dodatkowej pracy. Przy świeżych mulach trzeba je płukać i trochę poszorować, jednak szorowanie jest tylko dla gorliwych.
Po nabyciu mrożonych muli możemy przystąpić do kolejnych czynności.
Obraną cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy cebulę. Następnie dodajemy małże, wino i pokrojoną pietruszkę. Doprawiamy sola i pieprzem. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 25 min.
Podajemy oczywiście z frytkami.
Te i wiele innych dań z owocami morza możemy zjeść w "Chez Leon" - popularnej sieci restauracji belgijskich, które można również spotkać w Paryżu. Ceny są dość przystępne. Choć generalnie dania z owocami morza nie należą do najtańszych, to w tej restauracji, jeśli wybierzemy jakiś zestaw (menu na południe), zamkniemy się w cenie do 20 euro za osobę. Jest kilka restauracji "Leon" w Paryżu. Najbardziej popularne znajdują się przy Bastyli i na Plac de Clichy.
Lubię podglądać, jeść i przygotowywać dania z różnych krajów. Ciekawy i prosty przepis, ale jak znam życie to będę musiała sama je spożyć - druga połowa nie przepada za owocami morza;)
OdpowiedzUsuńCóż, w najbliższą niedziele przypada Światowy Dzień Pizzy.
Usuń