wtorek, 4 lutego 2014

Zapraszamy do Leona

mule po belgijsku













Ze względu na niemałe zainteresowanie postem Smacznie i tanio Paris, postanowiliśmy wzbogacić ten dział o dodatkowe informacje. 




















Przepis na mule w białym winie z pietruszką

  • 3 kg muli 
  • 250 ml białego wina
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • łyżka masła

W naszym kraju można dostać co najwyżej mrożone mule. Ma to swoje zalety, bo oszczędzamy sobie na wstępie dodatkowej pracy. Przy świeżych mulach trzeba je płukać i trochę poszorować, jednak szorowanie jest tylko dla gorliwych. 
Po nabyciu mrożonych muli możemy przystąpić do kolejnych czynności. 
Obraną cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło i smażymy cebulę. Następnie dodajemy małże, wino i pokrojoną pietruszkę. Doprawiamy sola i pieprzem. Przykrywamy garnek i gotujemy na małym ogniu około 25 min.
Podajemy oczywiście z frytkami. 

Te i wiele innych dań z owocami morza możemy zjeść w "Chez Leon" - popularnej sieci restauracji belgijskich, które można również spotkać  w Paryżu. Ceny są dość przystępne. Choć generalnie dania z owocami morza nie należą do najtańszych, to w tej restauracji, jeśli wybierzemy jakiś zestaw (menu na południe), zamkniemy się w cenie do 20 euro za osobę. Jest kilka restauracji "Leon" w Paryżu. Najbardziej popularne znajdują się przy Bastyli i na Plac de Clichy.

2 komentarze:

  1. Lubię podglądać, jeść i przygotowywać dania z różnych krajów. Ciekawy i prosty przepis, ale jak znam życie to będę musiała sama je spożyć - druga połowa nie przepada za owocami morza;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż, w najbliższą niedziele przypada Światowy Dzień Pizzy.

      Usuń